maandag 19 december 2005

Een gen in de soep

Is onze voeding nog gezond ? Wij brave Belgjes staan er in feite nooit bij stil. De supermarkt presenteert veilige producten die zogezegd van nabij gecontroleerd werden. Logisch dat er een controle is, stel je voor dat er iemand vergiftigd is en een proces tegen de producent aanspant ?

Genetisch gemanipuleerd of niet ? Dat kan toch geen kwaad. Waarom staan die groene groeperingen daar zo sceptisch tegenover ? Er is geen enkel bewijs dat een gemanipuleerd gewas de gezondheid zou kunnen schaden. De mensheid veredelt al duizenden jaren gewassen waarbij 50 % nieuwe genen in een jongske komen. Als men manipuleert komt er misschien 0.0001 % of nog veel minder nieuwe genen in een plant.

Wij importeren wereldwijd à volonté genetisch gewijzigde gewassen terwijl wij er hier zelf geen zouden mogen telen ? Enkel Spanje teelt nu "gemanipuleerde" gewassen met een spectaculair hoger rendement per are als gevolg.

De groene jongens hebben de publieke opinie in Zwitserland weten te overtuigen tegen zulke gewassen te zijn tijdens de laatste volksraadpleging.

Er is zo te zien nog veel werk aan de winkel in Brussel en Straatsburg. Landbouw is de grootste uitgavepost binnen te EU terwijl de EU nog geen reglementering heeft op vlak van transgene gewassen. Waarom besteden wij eigenlijk ons geld aan zo'n instelling ?

Marc Van Montagu, gerenomeerd wetenschapper aan het VIB en zijn team besteden avant-garde werk op het gebied van genetische plantenbehandeling. Nu maar hopen dat de groentjes geen roet in het eten komen smijten.

link : http://www.canvas.be/canvas_master/programmas/overleven/c_overleven_051204_genindesoep/index.shtml
link : www.vib.be

Geen opmerkingen: