donderdag 23 maart 2006

Botha met zijn Olifanten


Het evenement 2006 Beaufort zal onze ku(n)stlijn werderom aangenaam versieren. De Panne krijgt o.a. houten olifanten op het strand. Het vorig project met Antony Gormley ( www.antonygormley.com ) was toen zeer bijzonder. Iedereen herinnert zich wel de honderden beelden die uit het water leken te rijzen wanneer de zee de vloedlijn naderde.
De houten olifanten van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha ( www.andriesbotha.co.za ) krijgen hun vaste stek op het strand nabij Sint-Idesbald. De olifianten werden per schip vanuit Durban aangevoerd. Houtkappers van Botha zullen bovendien nog een baby-olifantje ter plaatse komen kappen vanaf 28 maart. Interactieve kunst heet dat !!! Het is nu "hype" om de kunstenaar met de ambachtsman te verzoenen. Het idee om de kunst met de houtkapper, architect, bouwvakker, enz. te linken is niet nieuw. Denk maar aan Vandevelde en Horta, ... Het is wel interessant te weten dat het baby-olifantje met Zuid-Afrikaans hout en metaal in mekaar geflanst wordt.
Beaufort 2006 wil met dit project komaf maken met het Eurocentrisme van de Westerse kunstwereld. De Afrikaanse kunst krijgt te weinig aandacht in onze contreien. Waarom kiest Beaufort 2006 dan voor een blanke Zuid-Afrikaanse kunstenaar ????

De Panne werd als locatie uitgekozen omdat er in de 17 de eeuw veel Vlaamse Boeren vanuit de Westhoek naar Zuid-Afrika emigreerden. De olifanten moeten de omgekeerde beweging voorstellen. Zij komen uit de zee om zich bij ons te vervoegen...

Geen opmerkingen: