vrijdag 25 mei 2012

Onderzoeksschip 'Simon Stevin' komt vandaag thuis in Oostende

25 mei 2012

Vandaag om 15:00 uur vaart het onderzoeksschip 'Simon Stevin' voor het eerst zijn thuishaven Oostende binnen. Dab Vloot en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) leidden de bouw mee in goede banen.

De 'Simon Stevin' werd gebouwd door de Nederlandse Damen-werf in samenwerking met Maaskant Shipyard en een Roemeense werf van de Damen-groep. Het vaartuig werd gefinancierd door de Vlaamse overheid en kostte 11,5 miljoen euro. Voor de wetenschappelijke uitrusting kwam daar nog 1 miljoen euro bij. Dab Vloot is verantwoordelijk voor de operationaliteit van het vaartuig en het VLIZ voor het wetenschappelijk programma en het beheer van de onderzoeksapparatuur.

Het schip heeft een lengte van 36 meter, is 9,4 meter breed en heeft een diepgang van 3,5 meter. Het is uitgerust met alle standaard staalnameapparatuur en hoogtechnologische sonartechnieken die stroommetingen en karakterisering van de bodem toelaten. Verder is het voorzien van een dynamisch positionering- en stuursysteem, terwijl de dieselelektrische aandrijving de mogelijkheid biedt om te varen als 'stil schip' waardoor alle akoestische meetinstrumenten optimaal benut kunnen worden.

Het onderzoek aan boord zal onder meer bijdragen tot het duurzaam beheer van de zee, de blauwe economie en de internationale uitstraling van het Vlaams zeewetenschappelijk onderzoek. De 'Simon Stevin' zal ingezet worden voor academisch kustgebonden oceanografisch onderzoek in de zuidelijke bocht van de Noordzee en het oostelijk deel van het Kanaal. Het zal dienst doen als trainingsplatform voor studenten uit de marien wetenschappelijke en maritieme opleidingen en als testplatform voor nieuwe mariene of maritieme technologie├źn.

Deze zomer zal het schip verder proefvaren en in het najaar wordt het gedoopt.

Geen opmerkingen: