donderdag 12 januari 2006

Infuusstaander


Het is schrikbarend het aantal mobiele infuustaanders te zien er in een ziekenhuis rondtoeren. Het lijkt een ware rage te zijn. Zonder dergelijke mobiele kerstboom zijt ge out. Antibiotica, pijnstillers en suikerwater in glas of in plastic peervorm vervangen de kerstballen. Plastieken darmpjes die het vocht van de houders naar de bezitter van de kerstboom doorvoeren, lijken als kerstslingers. Infusen en darmpjes bestaan in wit, geel , blauw en rood. Blijkbaar is er nog geen vertegenwoordiger langsgeweest in die de aankoopdienst van de kliniek wist te overtuigen om het kleurenpalet uit te breiden om zo het verblijf in de kliniek te kunnen opfleuren.
Die houders ad sich zijn hoofdzakelijk vijfwielig. Al rijden er hier ook 4 tot 7-wielige bestaarden rond. Plastic wieltjes, alu wieltjes, inox wieltjes... alles is mogelijk naargelang de wens van de verpleegster die zo'n kapstok aan een patient toe-eigent.
Zo'n kapstok heeft ook zo zijn voordelen. Mensen maken plaats in de lift voor je. Je kunt er je kamerjas aan hangen als eindeloze wandelingen in de monotone gangen je te heet worden. Of je kunt er je knuffel op spiezen of je klak of baseball-pet aan kwijt.
Het is geen lachertje als b.v. met de houder de douche induikt. De staander is een verlengde van je lichaam geworden. Die darmkes die de infuusvloeistoffen in je lichaam brengen, blijven je eeuwige bondgenoot hier in de kliniek. En infuus kan niet zonder darm leven en zo'n darm hangt nu éénmaal je arm. Niet makkelijk om zich om te kleden. Maar als de nood het hoogt is kan ik steeds op bereidwillige hulp rekenen.

Geen opmerkingen: