woensdag 6 december 2006

De mythe/legende van de sint


Wij zijn allen (als kind) tuk geweest op de Sint. De lieve man zorgde ervoor dat wij een 2-tal dagen per jaar geen kattekwaad uitstaken. Eigenlijk, is de legende van de heilige Nicolaas van Myra ( Turkije) een makkelijke zoethouder om de kinderen in toom te houden tijdens de donkere decemberdagen.

Daar de Sint niet overal tergelijkertijd aanwezig kan zijn, doet hij Nederland op 5 december aan. Waarom hij één dagje vroeger naar onze Noorderburen afzakt is mij onbekend. In België heeft de Sint een plaatvervanger voor bepaalde regio's ( Sint-Maarten op 11 november), terwijl Amerka Santa Claus verwelkomt op 24 december.

De kleine Nicolaas was reeds van kindsbeen af bezig met wonderen te verichten. Zo kon hij b.v. al direct na de geboorte rechtop in zijn badje staan en wou hij op de vastendagen (woensdag en vrijdag) niet van zijn moeders borst drinken. Verder wist hij op vroege leeftijd al de namen van de hemellichamen uit zijn hoofd. Toen de jonge Nicolaas op pelgrimstocht was, zou hij een dode zeeman na een hevige storm weer tot leven hebben gewekt. Om deze reden werd hij gezien patroonheilige van de zeelui enwordt hij op schilderijen vaak afgebeeld met een anker.

Nicolaas' reputatie als kindervriend berust onder meer op een legende, waarin hij drie vermoorde jongetjes uit een bad pekel redde en tot leven wekte. Een andere versie van deze legende vertelt dat Nicolaas drie studenten redde, die door een herbergier zijn gedood en gepekeld. Het vlees komt in handen van een oude man (Nicolaas) ,die vertrouwt het niet, brengt de jongens terug tot leven en bekeert de herbergier en zijn vrouw.

Verder zou hij ook een ontvoerd jongetje hebben gevonden en een baby gered hebben die in een badje boven het vuur zat. Hij redde ook drie dochters van een arme edelman van de prostitutie door hen een bruidsschat te geven.

Men weet ook dat de Sint een klap in het gezicht gaf van een collega priester tijdens het Concilie van Nicaea. Als straf werd Nicolaas naar een kerker verwezen , maar 's nachts werd hij uit zijn boeien bevrijd door Maria en kreeg hij van haar zijn bisschoppelijke gewaden terug.

En zo zijn er nog tal van voorbeelden van zijn (niet altijd even) heilige daden op onze aardkloot.
Blijkbaar moet die man toch heel bijzonder geweest zijn omdat er zo veel over geschreven werd.

Geen opmerkingen: