woensdag 15 augustus 2007

15 Augustus : feestdag


Iedereen is natuurlijk tevreden met een extra feestdag. Toch ervaar ik dat naarmate de zomerjaren vorderen steeds minder mensen weten waarom er gefeest wordt op half-augustus. Als klein manneke diende ik steevast op elke feestdag " zaligen hoogdag" aan mijn grootmoeder toe te wensen.

15 augustus staat bij mij als "Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart" in het geheugen gegrift. Ja, het is blijkbaar niet enkel Christus die door God naar de opperste regionen opgeroepen werd !!!!

Maria moet ergens tussen 36 en 50 n.Chr. zijn overleden. Hierbij zouden alle apostelen aanwezig zijn geweest behalve de ongeloofelijke Thomas. Toen deze arriveerde was Maria's lichaam al begraven en om haar toch eer te bewijzen bezocht Thomas in zijn eentje haar graf. Volgens de traditie zou Thomas toen de tenhemelopneming van Maria hebben gezien. De overige apostelen geloofden dit niet totdat hij het lege graf van Maria toonde. Het was Thomas die als enige apostel aanvankelijk niet geloofde in de verrezen Christus en nu kwam hij plots opdagen dat Maria verezen was !!!