woensdag 21 mei 2008

Telectroscoop laat mensen van Londen tot in New York turen


Londen en New York hebben er een geweldige attractie bij: vanaf het Londense stadhuis, aan de oevers van de Thames kan je nu door een gigantische ''ondergrondse telescoop'' naar de overkant van de oceaan helemaal tot aan Fulton Ferry Landing, nabij de Brooklyn Bridge in New York turen, en vise versa.


Als je Paul St John, de kunstenaar die de ''telectroscoop'' heeft ontworpen, gelooft, zorgt een ingewikkeld systeem van spiegels in een tunnel onder de Atlantische Oceaan ervoor dat je kan terugzwaaien naar de mensen die aan de andere kant van de oceaan naar jou zwaaien, maar meer nuchtere, wetenschappelijke geesten houden het erop dat een optische kabel Londen New York verbindt, die het mogelijk maakt om de lieden aan de overkant te zien.


Sinds de ''telectroscoop'' een paar dagen geleden in werking werd gesteld schuiven Britten en Amerikanen aan beide zijden van de plas aan om tegen 1 pond per persoon naar elkaar te kijken, signalen uit te wisselen, en elkaar berichten zoals ''Hello from London!'' te tonen, die ze haastig op pancartes hebben geschreven.
Dat leidde al tot vermakelijke berichten: na de championsleague finale in Moskou, kribbelde een voetbalfan in New York '' Man U. sucks!'' op een papier. De Britten aan de overkant schreven terug: ''Man, U suck!'' Waarop zowel in Londen als New York het volk voor de vreemde telescoop lachend op en neer begon te springen. Dringend gaan zien, die telectroscoop, want hij blijft maar operationeel tot 15 juni!


Bron : HLN

Geen opmerkingen: