maandag 14 november 2005

Red Star Line

www.redstarlinememorial.be

www.redstarline-expo.be

"Een opvallende expositie over het heroïsch verleden " : omschreef men deze expositie. Het was inderdaad opvallend in de zin van de kleinschaligheid en het gebrek aan rekwisieten. Men vond er bv geen enkele poster en alles werd op pc-schermen uitgelegd. Eerlijk gezegd kon men even goed deze expostie online zetten zodat ik bij niet hoefde te verplaatsen.

Het schip "Belgenland " blijkt het boegbeeld van de vergane rederij te zijn. Een rederij die maar al te vaak verbloemd werd, maar destijds met diverse omkoopschandalen geconfronteerd werd. Mensen werden aangespoord om via deze "luxeuze"carrier naar de USA te emigeren. De derde klasse bleek een soort Auswich-Birkeneau te zijn. De mensen sliepen op kleine houten groepsbedden als ratten in een kooi. De hygiene was allesbehalve. Jaja, enkel het bovendek van "Belgenland" blonk, de zogezegde VIP-ruimte. Als men de historiek van deze rederij objectief probeert te benaderen ziet men dat mensen ongeldige tickets kochten, valse paspoorten kregen en in het slechtste geval niet door de immegration geraakte in New York. "Belgenland" is nog steeds actueel, kijk maar naar de vluchtelingen die naar Engeland proberen te vluchten met de vrachtwagen. Zij betalen een ongeloofelijke hoge prijs aan oplichters die geen garantie tot slagen bieden.
Mogen wij trots zijn op de Red Star Line ? Ja in de zin van dat bv Einstein via Antwerpen naar New York trok. Ja in de zin van dat de Red Star Line een zeer winstgevende handel was. En bedankt Red Star line maar dat zij duizenden Amerikaanse soldaten naar Europa vervoerde. Verfoei de rederij omdat zij de kleine man omkochtte. De organistators van deze tentoonstelling kenden blijkbaar de knepen van het vak. Een dure entree, voor weinig spetakel.

Geen opmerkingen: