donderdag 4 mei 2006

Karel Appel vandaag overleden
Bron : VRT-nieuws.net

"Karel Appel is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de vorige eeuw. In 1948 stond hij mee aan de wieg van de Cobra-beweging.
Cobra verenigde schrijvers, dichters en beeldende kunstenaars.
Artiesten uit Kopenhagen, Amsterdam en Brussel pleitten voor spontane, experimentele kunst en lieten zich inspireren door natuurvolkeren en kinderlijke naïviteit.
"Van de goot tot multimiljonair"
Kapperszoon Karel Christiaan Appel werd geboren op 25 april 1921 in Amsterdam. Net voor WO II werd hij door zijn ouders op straat gezet, omdat hij schilder wou worden.
"Toen ben ik op straat gaan leven, want een schilder is in Nederland tot een zwerversbestaan gedoemd", zei Appel toen roem en rijkdom allang zijn deel waren. Zijn vermogen wordt geschat op meer dan 30 miljoen euro.
Appel ontmoette in 1940 Corneille en Constant op de Rijksacademie in Amsterdam. Ze richtten de Nederlandse Experimentele groep op, een voorloper van Cobra.
Wereldberoemd in de jaren zestig
Appel verhuisde na WOII naar Parijs. Vandaaruit maakte hij naam als het boegbeeld van de Cobra-beweging. De eerste Cobra-expo's in Amsterdam en Parijs schopten schandaal, maar de naam van de Cobra-kunstenaars was gemaakt.
Appel ontwikkelde vanuit de naïeve en experimentele visie van de Cobra-groep een eigen vorm van "action painting" met figuratieve elementen en genoot wereldwijd erkenning.
In de jaren 60 veranderde zijn stijl. Hij schilderde volledig abstract of uitgesproken figuratief. Hij gebruikte felle kleuren, ook in zijn beelden.
"Ik rotzooi maar wat aan"
Appel schilderde niet alleen, hij maakte ook beelden in de meest uiteenlopende materialen. "Ik rotzooi maar wat aan", zei de kunstenaar in een documentaire begin jaren 60.
In de jaren 70 focuste de schilder meer op het schilderij-achtige. Zijn landschappen, portretten en stillevens werden wereldwijd geëxposeerd. Hij verhuisde ook veel (Toscane, Monaco, NY).
Appel bleef tot ver na zijn 80e actief.


Geen opmerkingen: