maandag 11 februari 2008

verslag dag 1 WK Argentinie

Tijdens de dagen voorafgaand aan het kampioenschap konden de Belgische pilotenal enkele rondjes trainen op het strand van Rada Tilly, Patagonië. De eerste kennismaking met de Patagoonse wind was best spannend. Al snel bleek dat depiloten zich hard moeten aanpassen aan de onbekende omstandigheden. Het strand ligt er mooi bij, maar de wind kan soms heel onvoorspelbaar uit de hoek komen.

Dat mochten Henri en Pascal Demuysere vandaag aan den lijve ondervinden tijdens de eerste manche. Henri Demuysere, verdediger van de bronzen medaille in Klasse2, reed overtuigend op de tweede plaats toen hij zijn loperplank, de plank die de twee achterwielen met elkaar verbindt, scheurde. Bovendien reed zijn nieuwe zeilwagen meters ver in zee, zodat die met een spectaculaire actie moest worden gered. Pascal Demuysere, Klasse 2, reed op de derde plaats toen hij ook moest opgeven wegens technische problemen. Stef Moors moest de eerste manche van deKlasse 2 eveneens vervroegd verlaten wegens een gebroken loperplank. De eerste Belg in deze klasse was Johan Sobry, hij werd 4e. Dit is een lagere plaats dan gehoopt, maar wegensde gevaarlijke omstandigheden koos hij ervoor het zekere voor het onzekere tenemen en eerder voorzichtig te starten. Yoeri Note eindigde op de 6e plaats,Alexander Maere eindigde als derde Belg op de 7e plaats. De podiumplaatsen werden ingenomen door 1 B. Guilbert (Fr), 2 D. Bossana (USA)en 3 B. Cormier (Fr).

In klasse 3 stoof favoriet Egon Plovier direct voorbij alle concurrentie. Hij lag een halve ronde voor op de tweede toen hij door een onverwachte Patagoonse windstoot werd verrast en daardoor zijn mast brak. Eerste Belg was Bernard Peirs op een 5e plaats, op de voet gevolgd door Erwin Lemmens, 6e. Symen Voet werd derde Belg met een 9e plaats. Deze drie jonge piloten laten daarmee de vaste Belgische waarden een poepje ruiken.Het podium van de klasse 3 was exclusief Frans: 1 F. Grard, 2 S. Senlis en 3 B.Dequidt.

In de derde klasse waarin België vertegenwoordigd wordt, klasse 5 Promo, was de materiële schade minder groot. De drie piepjonge piloten kwamen zonder brokken aan de finish, de twee vrouwen op kop. Katoo Demuysere en An Samyn werden verdienstelijk 31e en 32e. Jorik Sobry eindigde op de 37e plaats.Ondanks dit slechte nieuws wordt er niet getreurd.

De schade werd ondertussen hersteld en de zeilwagens staan vertrekkensklaar voor de volgende manche.

bron : RSYC De Panne